Hva er stressinkontinens?

Stressinkontinens, eller stressurininkontinens (SUI), beskriver en tilstand som gjør at urin lekker når du ler, nyser, hoster, reiser deg, løfter noe tungt eller under andre typer aktiviteter som krever fysisk anstrengelse. Det er den mest vanlige formen for urinlekkasje blant kvinner. Årsaker til stressinkontinens kan være livsstilsvalg, medisinske komplikasjoner, graviditet og fedme. For de som opplever stressinkontinens, kan dette ha en forstyrrende effekt på jobb, sosialt liv, relasjoner og sexliv. 

Hvorfor skjer stressinkontinens?

Stressinkontinens skjer når den viktige støtten for urinveiene og blæren ikke fungerer optimalt. Denne tilstanden kan forårsakes av svakhet i ligamenter og muskler i bekkenbunnen eller svekket funksjonalitet i lukkemusklene i urinrøret. Dette påvirker støtten som bidrar til en normal urinfunksjon. 
 
Idet blæren fylles med urin, utvider den seg. I et fullt fungerende uretra holder klafflignende muskler det stengt når dette skjer. Dette forhindrer tømming av blæren frem til vi kan nå et toalett og late vannet. Hvis disse musklene blir svake, kan imidlertid enhver type aktivitet som krever bruk av mage- og bekkenmusklene skape press på blæren, som så forårsaker ufrivillig urinlekkasje. 

Hva gjør at bekkenbunnsmusklene mister styrke?

For kvinner er den vanligste årsaken til tap av styrke i bekkenbunnsmusklene og urinrørslukkemuskelen barnefødsel. Under fødsel kan det oppstå vev- eller nerveskade i bekkenbunnen. Stressinkontinens som er direkte relatert til slik skade kan oppstå kort tid etter fødsel, selv om det i noen tilfeller tar flere år. 
 
For menn er den vanligste årsaken til stressinkontinens en prostatektomi – delvis fjerning av prostatakjertelen som en del av behandling av forstørret eller prostatakreft. 

Er det andre faktorer som kan forverre stressinkontinens?

Forskning foreslår at stressinkontinens kan blir verre av følgende: 
  • sykdom som forårsaker kronisk hoste eller nysing
  • fedme 
  • røyking
  • ikke gjøre bekkenbunnstrening
  • løfting av tunge ting
  • graviditet
  • gjentatte tunge løft som legger ekstra press på bekkenbunnsmusklene

aldring

Bekkenbunnsmusklene kan også bli svakere hos kvinner som et resultat av endringer i muskeltone og -struktur etter menopause. 

Kronisk forstoppelse

Kronisk forstoppelse med lange perioder som tilbringes med å sitte og trykke for å tømme tarmene, legger et jevnt, unødvendig press på bekkenbunnsmuskulaturen som kan føre til stressinkontinens.

Finnes det andre fysiske komplikasjoner?

Stressinkontinens kan også forårsake fysiske bivirkninger som hudirritasjon eller utslett på grunn av økt kontakt mellom huden og urindråper. Som et resultat blir det viktig å holde huden tørr, ren, godt fuktet og beskyttet. For å hjelpe deg med å oppnå dette, har TENA utviklet et utvalg hudpleieprodukter som bidrar til å forebygge hudproblemer og opprettholde en god hudomsorg.

Behandling for stressinkontinens

I noen tilfeller anbefaler leger programmer for vekttap og bekkenbunnstrening. Slike programmer har blitt brukt til å behandle stressinkontinens med god virkning. Når det gjelder behandling av symptomer på stressinkontinens, som urinlekkasje og drypp, tilbyr TENA et bredt utvalg produkter som håndterer disse på en diskré og effektiv måte. Våre bind, bleietruser og andre inkontinensprodukter er utformet for å holde deg tørr og luktfri. På denne måten kan du fortsette med å nyte en aktiv livsstil selv om du opplever stressinkontinens. 
 
For menn som opplever stressinkontinens eller stressurininkontinens har vi en spesiallaget serie med effektive, diskré løsninger.

Hva er bekkenbunnstrening eller kegel-øvelser?

Bekkenbunnstrening kan også hjelpe på symptomene på stressinkontinens.