Hvordan håndtere urinlekkasjer under graviditeten og etter fødsel

Det er vanlig å oppleve urinlekkasjer (også kjent som inkontinens) når man er gravid og etter fødsel - forskning viser faktisk at 1 av 3 kvinner over 35 år opplever urinlekkasjer.*

Her vil vi se på noen av årsakene til at man opplever dette, og dele noen råd om hvordan du kan få kontroll over blæren igjen. 

Vi vil se på: 

  • Hvorfor lekker mange kvinner under graviditeten?
  • Er lekkasjer under graviditeten alltid urin?
  • Urinlekkasjer etter fødsel
  • Hvordan håndtere urinlekkasjer etter fødsel

Hvorfor opplever kvinner urinlekkasje under graviditet?

Det er mange grunner til at graviditeten påvirker blæren, og som gjør at man føler en oftere trang til å tisse eller at man opplever lekkasjer. Her er noen årsaker:
 
1. Kroppen din produserer mer urin
Gjennom gravididteten øker blodvolumet progressivt, noe som gjør at nyrene produserer mer urin – så du må på toalettet oftere. Når livmoren utvider seg mens babyen vokser, legger det press på blæren.

2. Blæren din opplever økt press
Når livmoren utvider seg for å gi plass til babyen, vil det være ekstra press på blæren. I takt med at babyen vokser og blir større, jo mer blir blæren presset, noe som gjør at du føler at du må tisse veldig ofte - spesielt i tredje trimester.

3. Hormonene myker opp kroppen
Kroppens hormoner løsner og slapper musklene, leddene og sener under graviditeten for å hjelpe kroppen din til å strekke seg og forberede seg på å føde en baby. Disse hormonene svekker også musklene som kontrollerer urinstrømmen, slik at lekkasjer blir mer vanlig.

Mange opplever også (et vanlig symtpom under graviditet og etter fødsel), noe som gir enda mer press på bekkenbunnen og blæren. Dette svekker støtten rundt urinveiene, noe som gjør at du kan oppleve lette lekkasjer - spesielt når du ler, hoster eller nyser. 

4. Når du ligger på natten
Du må kanskje opp én eller flere ganger i løpet av natten for å tisse. Det er fordi væskeansamling i bein og føtter finner veien tilbake til blodstrømmen når du ligger, noe som øker produksjonen av urin. 

Når jeg opplever lekkasjer under graviditet, er det alltid urin?

Urinlekkasjer under graviditet er mest sannsynlig urin. Hvis du legger et truseinnlegg i undertøyet og ser at væsken er gulaktig i farge, er det antakelig urin. Hvis du er bekymret for om du har en fostervannslekkasje, ta kontakt med lege eller jordmor – en rask ultralyd vil bekrefte om alt er som det skal og gi deg sinnsro.

Hvordan håndtere urinlekkasjer i svangerskapet

1. Bekkenbunnstrening
Bekkenbunnstrening innebærer å trekke sammen og slappe av bekkenbunnen. Ved å styrke musklene rundt blæren, kan man redusere eller forebygge lekkasjer. Dette gjør deg sterke til å bære den ekstra vekten til babyen, samtidig som det motvirker den mykgjørende effekten som    hormonene din har på muskler og leddbånd. 

Øvelsene er veldig enkle og kan gjøres hvor som helst - hjemme, på bussen eller på jobb. Bekkenbunnstrening vil bidra til å holde bekkenbunnen sterk og elastisk med god blodsirkulasjon, noe som også kan forbedre restitusjonstiden etter fødsel.

2. Ta deg tid til å tømme blæren helt
Når du føler at du går på do hele tiden, kan det være fristende å få unna toalettbesøket så raskt som mulig uten at blæren rekker å bli helt tømt. Ikke gjør det. Dersom det blir liggende igjen, selv en liten mengde urin i blæren, økes sjansene for å utvikle urinveisinfeksjon (UVI) - så ta deg alltid tid til å  tømme blæren helt. Et godt tips er å lene seg fremover på toalettsetet - dette er den mest effektive posisjonen for kroppen når det gjelder å tømme blæren helt. 

3. Bruk riktig beskyttelse
Dersom du opplever små dråpelekkasjer eller større lekkasjer når du foreksempel ler, nyser eller hoster, kan det å bruke en inkontinensbeskyttelse gjøre at du føler deg tryggere mot lekkasjer, lukt og fuktighet. Det kan være fristende å bruke menstrasjonsbind, men de er beregnet på å  absorbere blod og ikke urin. TENA har et bredt utvalg av truseinnlegg og bind med ulik grad av absorpsjon. 

4. Bruk kompresjonsstrømper
For å unngå lekkasjer om natten eller å våkne flere ganger for å tisse, prøv å bruke kompresjonsstrømper. Det er en god idé å ta de på allerede fra morgenen, slik at væske ikke har tid til å bygge seg opp i bena og føttene i løpet av dagen. På den måten, når du legger deg om natten, er det mindre væske som går tilbake til blodet. 

Urinlekkasje etter graviditet

Innen termin vil organene dine (inkludert blære og uretra) ha beveget seg ganske mye for å gi plass til den voksende babyen. Bekkenbunnsmusklene (som omgir uretra, vagina og anus) vil ha blitt strukket og dratt i alle retninger, i tillegg til at selve fødselen har hatt en påkjenning på bekkenbunnen. 
 
Dette kan forårsake lett tap av blærekontroll en stund i etterkant. Det er helt naturlig og svært vanlig. For noen kan det vare i noen uker, mens andre kan oppleve at det varer lenger. Bare husk at du og kroppen din trenger tid til å omstille seg, så forsøk å være tålmodig. Det finnes ting du kan gjøre for å forebygge eller redusere symptomene du opplever, men er du bekymret er det alltid en god idé å snakke med legen. 

Hvordan håndtere urinlekkasjer etter fødsel?

1. Styrk bekkenbunnen
Bekkenbunnstrening er ikke bare viktig å gjøre når du er gravid og i månedene etter fødsel - de er viktige gjennom hele livet. 
 
En sterk bekkenbunn kan bidra til å redusere risikoen for urinlekkasjer. Det er fordi bekkenbunnsmusklene dine støtter alle organene rundt, inkludert blæren. De balanserer også magetrykket. Når magetrykket øker, foreksempel når du hoster nyser eller løfter noe tungt, vil en sterk bekkenbunn holde tilbake slik at du unngår lekkasjer. Her finner du noen enkle øvelser du kan gjøre hjemme, som styrker bekkenbunnsmusklene. 
 
Det er en god idé å prøve å gjøre hver dag. Hvis du nylig har født, er det best å gjøre øvelsene liggende for å unngå ekstra press på bekkenbunnen. Sjekk ut artikkelen vår for tips om hvordan du kan gjøre bekkenbunnsøvelser effektivt og trygt etter fødsel. 
 
2. Bruk riktig beskyttelse    
Etter fødsel kan det være verdt å investere i et bind som er spesielt utviklet for å absorbere lekkasjer. I ukene etter fødsel kan du trenge bind med høyere absorberingsgrad. Våre TENA Discreet+ bind kapsler inn lukt og fuktiget, slik at du kan holde deg tørr i opptil 12 timer. 

Over tid, ettersom lekkasjene blir mindre, kan du teste ut TENA Discreet Ultra Mini bind som gir trippel beskyttelse mot lekkasjer lukt og fuktighet. Det er superabsorberende og er på samme størrelse som et vanlig menstruasjonsbind. 
 
3. Tren opp blæren
I den siste tiden av svangerskapet er det plass til mindre urin i blæren din, siden babyen tar stor plass. Etter fødsel trenger blæren litt tid til å bli vant med å holde på mer urin igjen. 
 
Som en generell regel bør du tisse mellom fire til åtte ganger per dag, eller hver fjerde til sjette time. Gjennomsnittlig blærekapasitet er rundt 300–500 ml, så hvis du tisser mye mindre enn dette, kan du prøve å øke tiden mellom hvert toalettbesøk. Dette vil bidra til å øke mengden urin som blæren din kan holde på, og samtidig vil det trene de viktige bekkenbunnsmusklene. Hvis du fortsatt våkner om natten for å tisse, se om du kan sove igjen uten å gå på toalettet - noen ganger kan det ta litt tid å endre gamle vaner. 
 
4. Ikke bli fristet til å drikke mindre vann
Det er den mest naturlige konklusjonen i verden – jeg tisser for ofte, så da vil jeg drikke mindre vann. Men dette er ikke riktig! Selv om du synes det er vanskelig å kontrollere blæren, må du aldri begrense mengden vann du drikker, spesielt ikke hvis du ammer. Å drikke mindre fører til dehydrering, som i sin tur gjør urinen mer konsentrert. Dette kan irritere blæren og gi trang til å gå på toalettet selv når blæren ikke er full. Så hold deg godt hydrert – å drikke vann hjelper på fordøyelsen, bedrer eventuell og holder urinen sunn, som videre reduserer risikoen for å utvikle blære- eller urinveisinfeksjon.  
 
 
TENA ønsker å bidra med nyttig informasjon rundt graviditet og etter fødsel. Hvis du trenger mer hjelp eller informasjon, ikke nøl med å kontakte helsetasjonen eller lege.